حمل و نقل محصولات کرایوژنیک

تامین مایعات سرد و انتقال معیانات گازی

فهرست مطالبی که در این مقاله می خوانید

طراحی مناسب برای حمل و نقل گاز امروزه برای بسیاری از صنایع امری اساسی تبدیل شده است. چرا که گازها در فرآیند های زیادی مورد استفاده قرار دارند، دستیابی به انتقال موثر و سریع در حمل و نقل گاز اولویتی که منجر به بازگشت اقتصادی و افزایش ایمنی می‌شود.

چه نوع گازهایی امروز بیشتر مورد استفاده قرار دارند؟ چگونه این گازها حرکت می‌کنند، به جز استفاده از مخازن حمل و نقل؟ چه تدابیر امنیتی مهمی باید توسط هر شرکت حمل و نقل گاز انجام شود؟ برای پاسخ به این سوالات، ادامه مطلب را بخوانید.

 

گازهای معمول استفاده شده در صنایع امروزی:

  1. گاز طبیعی (متان): به طور گسترده برای گرمایش و تولید برق استفاده می‌شود.
  2. اکسیژن (O2): برای فرآیندهای صنعتی و کاربردهای پزشکی مورد استفاده می‌شود.
  3. نیتروژن (N2): در صنایع مختلف برای تست نشتی لوله ها (لیک تست)پرژینگ، و.. به عنوان گاز فرآیند استفاده می‌شود.
  4. دی‌اکسید کربن (CO2): در کربنهای نوشابه، یخچال و.. به عنوان ماده اولیه استفاده می‌شود.
  5. هیدروژن (H2): در صنایعی مانند متالورژی، الکترونیک و.. به عنوان حامل انرژی پاک استفاده می‌شود.

 

روش‌های حمل و انتقال گاز:

مخازن گازی

مخازن، نوعی از  امکانات ذخیره‌سازی هستند که به راحتی در انواع مختلف وسایل حمل و نقل نصب می‌شوند، که حمل و نقل دریایی و کامیون به عنوان رایج‌ترین آنها محسوب می‌شود. این روش ترجیحا برای حمل و نقل گاز طبیعی مایع (LNG) و نیتروژن مایع مورد استفاده قرار میگیرد، زیرا برای صنایعی که از پالایشگاه های نفت و گاز فاصله طولانی دارند مزایای اقتصادی به همراه دارد.

خطوط لوله

خطوط توزیع بهترین روش رایج برای حمل گاز طبیعی و سایر موارد هستند. هرچند این روش ایمن برای حمل این گاز است، اما برنامه‌ریزی استراتژیک پیچیده و سرمایه‌گذاری‌های مورد نیاز برای نصب آن‌ها (به ویژه برای حمل گاز درازمدت یا در سیستم‌های زیرآبی) اغلب نیاز به ارزش اقتصادی قوی دارند تا توجیه شوند.

زمانی که به حمل گازهای کریوژنیک مایع می‌پردازیم، لوله‌های با فشار بالا واکیوم بالا راه‌حل مناسبی هستند.

ایستگاه های انتقال گاز

این سیستم‌ها برای تأمین انرژی خطوط لوله گاز طبیعی در فواصل طولانی ضروری هستند. نقش آن‌ها در فشردن گازها با افزایش دما است، که انرژی لازم برای حرکت آن‌ها را تولید می‌کند.

استفاده از شیرهای گازی

شیرها بر روی خطوط لوله گاز نصب می‌شوند تا جریان گاز در امتداد آن‌ها کنترل شود، به نحوی که بتوان آن را در شرایط مختلف، مانند مسائل نگهداری، مدیریت کرد.

استفاده از یدک کش های دریایی

این روش یکی اصلی‌ترین روش‌های حمل و نقل گاز هستند که با استفاده از دریا و رودخانه های این انتقال صورت میگیرد، همچنین در این نوع حمل نقل به سرتاسر دنیا میتوان گاز را انتقال داد. ولی این نوع حمل و نقل هزینه های زیادی دارد، و توجیح اقتصادی در دراز مدت ندارد.

 

نکات مهم در هنگام انتقال میعانات گازی

  1. مخازن گاز باید در برابر هر نوع منبع داغ محافظت شوند.
  2. تعمیرات مکانیکی باید در طول حمل و نقل گاز جلوگیری شود.
  3. حفاظت شخصی: کارکنان باید لباس‌ها و تجهیزات مناسب و مطابق با ضوابط را داشته باشند، در حالی که برخی از گازها نیاز به حفاظت تنفسی دارند.
  4. مخازن باید برای ذخیره‌سازی و حمل و نقل خود به درستی برچسب‌گذاری شوند.و شامل گواهی نامه های استاندارد باشند.
  5. اگر تانک‌های حمل و نقل برای حمل و نقل دریایی، جاده‌ای یا راه‌آهن استفاده می‌شوند، باید به درستی ثابت شوند تا هر گونه آسیب و مشکلات امنیتی احتمالی جلوگیری شود.
  6. برنامه‌های صحیح نگهداری باید طراحی شوند تا تضمین کنند که تمامی سیستم‌های درگیر در حمل و نقل گاز، از جمله کامیون‌های تانکر گاز، قادر به اجرای نقش خود به صورت ایمن باشند.

 

در پترو تامین آرشام، ما تامین کننده انواع مخازن با فشار و واکیوم بالا برای حمل گازهای کرایوژنیک هستیم. همچنین به تمامی صنایعی که نیاز به معیانات گازی مثل نیتروژن مایع، اکسیژن مایع و.. نیاز داشته باشند را تامین میکنیم .با هدف ارائه تخصصی ما در مهندسی کرایوژنیک به مشتریان و تطبیق راه حل های ما با نیاز های مشتری در این صنعت فعالیت میکنیم.

 

 

نیتروژن در صنایع پتروشیمی

معرفی کلی و اهمیت مصرف نیتروژن در صنایع پتروشیمی

معرفی کلی و اهمیت مصرف نیتروژن در صنایع پتروشیمی مصرف نیتروژن در پتروشیمی‌ها یکی از کلیدی‌ترین عوامل حفظ ایمنی، بهبود کیفیت فرآیندهای تولید و تضمین

مصرف نیتروژن در صنایع غذایی و بسته‌بندی

مصرف نیتروژن در صنایع غذایی و بسته‌بندی

مصرف نیتروژن در صنایع غذایی و بسته‌بندی مصرف نیتروژن در صنایع غذایی و بسته‌بندی یکی از مهم‌ترین روش‌ها برای حفظ کیفیت و ایمنی محصولات غذایی

نیتروژن در صنایع رزین‌ سازی

مصرف نیتروژن در صنایع رزین‌ سازی

مصرف نیتروژن در صنایع رزین‌ سازی: بهینه‌سازی فرآیندها، کاهش ریسک و افزایش کیفیت مصرف نیتروژن در صنایع رزین‌ سازی نقش تعیین‌کننده‌ای در ارتقاء کیفیت محصول،

آهن اسفنجی

تولید آهن اسفنجی: فرآیند، تکنولوژی‌ها و نکات کلیدی برای بهینه‌سازی کیفیت

تولید آهن اسفنجی: فرآیند، تکنولوژی‌ها و نکات کلیدی برای بهینه‌سازی کیفیت تولید آهن اسفنجی یکی از مهم‌ترین فرآیندهای صنعتی در صنعت فولادسازی است که نقش

اکسیژن در صنعت فولاد

اکسیژن در صنعت فولاد

اکسیژن در صنعت فولاد یکی از حیاتی‌ترین عناصر در فرآیند تولید و پالایش این فلز پرکاربرد به‌شمار می‌رود. از حذف ناخالصی‌ها تا بهبود کیفیت نهایی

پاسخگویی به سولات شما

جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.