گاز های طبی

گازهای طبی

گاز های طبی و انواع آن و موارد استفاده آنها

گازهای طبی مولکول‌های داروئی هستند که برای طیف وسیعی از نیازهای پزشکی راه‌حل ارائه می‌دهند. نیاز به این گازها می‌تواند از قربانیان سوختگی و سکته مغزی تا درمان هیپوکسی(کاهش میزان اکسیژن خون) در کودکان متغیر باشد.

پیشرفت‌های مختلف در تحقیقات گازهای پزشکی اتفاق افتاده است. برای اینکه با انواع گازهای طبی و کاربرد آن در صنعت پزشکی آشنا شوید با پترو تامین آرشام همراه شوید. این شرکت یکی از تامین‌کنندگان و حمل کنندگان گازهای صنعتی است و قصد در این مقاله شما را با گازهایی که در صنعت پزشکی استفاده می‌شوند، آشنا کند.

گازهای طبی که در سیستم‌های گاز پزشکی در بیمارستان‌ها استفاده می‌شوند

سیستم‌های گازی پزشکی در بیمارستان‌ها نجات بخش هستند. در این مجموعه‌ها اکسیژن لوله‌کشی شده، اکسیدنیتروژن، نیتروژن، دی اکسیدکربن و هوای پزشکی را به هر نقطه از بیمارستان مانند: اتاق بیماران، اتاق بهبودی، اتاق‌های عمل و موارد دیگر عرضه می‌کنند. سیستم‌های هشدار کامپیوتری جریان گاز را کنترل کرده و کارکنان بیمارستان از هرگونه نا هنجاری آگاه می‌کنند. برخی از گازهای طبی وجود دارند که در محیط بیمارستان مورد استفاده قرار می‌گیرند.

با انواع گازهای طبی و کاربرد آن‌ها آشنا شوید

این نوع گازها در مراحل پزشکی استفاده می‌شود. برخی از این گازها برای درمان و برخی دیگر برای بیهوشی و ابزراهای پزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرند. چندین نوع گاز طبی وجود دارد که شامل:

گاز اکسیژن

یکی از اساسی‌ترین گازها برای زندگی اکسیژن است که در پزشکی کاربردهای زیادی دارد. از این گاز برای بیمارانی که کمبود اکسیژن خون دارند، احیا، مشکلات تنفسی، تهویه مصنوعی و بیمارانی که به هر دلیلی اکسیژن ریه‌های آن‌ها متوقف می‌شود، استفاده می‌شود. بیماران عادی اکسیژن را از طریق جریان سنجش اکسیژن تنفس می‌کنند. بیماران بدحال اکسیژن را از طریق دستگاه تنفس، تنفس می‌کنند.

سیستم اکسیژن بیمارستانی یک سیستم ذخیره اکسیژن مایع است که به منبع اکسیژن مرکزی تبخیر می شود. این اکسیژن با فشار 380 کیلو پاسکال نگهداری می شود. برای مراکز پزشکی با ظرفیت پایین بیمار، اکسیژن توسط سیلندرهای استاندارد متعدد تامین شده در مقابل اکسیژن مایع تبخیر می شود.

مصرف اکسیژن تنها در پزشکی نیست بلکه در غواصی و تولید برخی داروها نیز استفاده می‌شود.

موارد خطرناک

استنشاق مستقیم اکسیژن با خلوص بالا برای انسان مضر است همچنین استفاده طولانی مدت از غلظت اکسیژن نیز می‌تواند خطرساز باشد.

اکسید نیتروژن

استنشاق مقدار کمی از اکسید نیتروژن اثر بیهوشی و ضد درد دارد. در پزشکی اکسید نیتروژن و اکسیژن به عنوان عامل بیهوشی استفاده می‌شود و بیهوشی توسط بیمار از طریق دستگاه تنفس مصنوعی استنشاق می‌شود.

اکسید نیتروژن یا گاز خنده در مخازن استاندارد به بیمارستان ها تحویل داده شده و از طریق سیستم گاز پزشکی با فشار حدود  345 کیلو پاسکال تامین می‌شود.

مکانیسم اکسیدنیتروژن ناشناخته است، اما اثرات آن در مراکز درد مغز و نخاع رخ می‌دهد. این تصور وجود دارد که انتشار انتقال دهنده‌های عصبی مسیرهای نزولی درد را که مانع انتقال درد می‌شوند فعال می‌کنند. در زایمان، مراقبت در آمبولانس، مراقبت از دندان و دردهای کوچک دیگر اکسیدنیتروژن را با اکسیژن ترکیب می‌کنند که درد را تسکین دهند. این گاز به دلیل اثرات بی‌حسی که دارد از آن به طور خاص در جراحی و دندان پزشکی استفاده می‌شود.

موارد خطرناک

استنشاق زیاد اکسیدنیتروژن می‌تواند باعث خفگی در فرد شود

دی اکسید کربن

دی‌اکسیدکربن یکی دیگر از گازهای طبی است که برای بادکردن حفره شکم و روده برای لابراسکوپی و کواونوسکوپی، بزرگ‌نمایی و تثبیت حفره‌های بدن استفاده می‌شود که دید بهتری از ناحیه جراحی ایجاد شود. به طور معمول دی اکسیدکربن در جراحی‌های شکم و قفسه سینه و جراحی‌هایی که جراح برای جا به جایی اندام‌های مختلف به یک ناحیه خاص از بدن نیاز داشته ‌باشد، مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین از این گاز برای کشت آزمایشگاهی باکتری‌ها نیز استفاده می‌شود.

دی اکسیدکربن می‌تواند در فشار 5.2 اتمسفر و خنک سازی 56.6- درجه سانتی گراد به یخ خشک تبدیل کرد که برای کرایوتراپی و درمان آب مروارید همچنین بیماری‌های عروقی استفاده می‌شود.

نیتروژن

همانطور که می‌دانید نیتروژن گازی بی‌بو، بی‌مزه، غیرسمی و غیرقابل اشتعال است. این گاز در دمای اتاق غیرفعال است و با فلزات معمولی واکنش نشان نمی‌دهد. از این گاز برای تجهیزات و ابزار پزشکی استفاده می‌شود. همچنین از نیتروژن مایع به دلیل اینکه چند درجه زیر صفر است برای انجماد، حفظ خون، بافت و سایر نمونه های بیولوژیکی و انجماد و از بین بردن بافت‌های بیماری پوستی و جراحی‌های سرمایی استفاده می‌شود. از نیتروژن مایع در جراحی کرایو،دندانپزشکی، زنان و چشم پزشکی استفاده می‌شود.

هلویم

هلیوم یکی از گازهای طبی است که به دلیل ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی متمایز، چگالی کم، حلالیت کم و هدایت حرارتی بالا در برخی از عملیات مهم در صنعت پزشکی استفاده می‌شود. از این گاز برای درمان آسم، آمفیزم و سایر مشکلات تنفسی با اکسیژن ترکیب می‌شود، اما نه برای درمان بیماری‌های زمینه‌ای بلکه برای کاهش مقاومت راه‌های هوایی و عملکرد عضلات تنفسی تا زمانی که درمان قطعی صورت گیرد.

جراهان در حال حاضر از هلیوم  به جای دی‌اکسیدکربن برای نفخ شکم بیمارانی که تحت عمل لابراسکوپی شکم قرار می‌گیرند، استفاده می‌کنند. این جایگزینی به این دلیل است که گاز هلیوم در جلوگیری از اسیدوز تفسی در بیمارانی که مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای هستند که باعث حبس شدن دی‌اکسیدکربن می‌شوند، برتری دارد.

هوای پزشکی چیست؟

هوای پزشکی به منبع تمیز از هوای فشره گفته می‌شود که از این منبع برای توزیع گازهای طبی استفاده می‌کنند. هوای پزشکی فاقد هرگونه آلودگی و ذرات است و روغن و بو ندارد.

هوای پزشکی چه کاربردی در صنعت پزشکی دارد؟

برای جلوگیری از تجمع آب در خط لوله تاسیسات استفاده می‌شود که تاسیسات خشک باشند. هنگامی که بیمار در اتاق عمل یا اورژانس باشد جراح برای راحت نگه داشتن بیمار و تنفس از کمپرسور هوای پزشکی استفاده می‌کند. هوای پزشکی به تجهیزات هوابرد مانند: احیا، ابزار جراحی دهان، ابزار ارتوپدی و ونتیلاتور قدرت قدر می‌دهد.

 

نتیجه

گازهای طبی برای مراقبت بهداشتی بیمار به روش‌های مختلف استفاده می‌شود. به طور کلی گازهای پزشکی گازهای خاصی هستند که به طور جداگانه برای کاربردهای خاص پزشکی از هوا جدا می‌شوند. این گازها برای صنعت پزشکی بسیار مهم و مفید هستند.

شرکت پترو تامین آرشام در راستای ارائه خدمات منطبق با استانداردهای روز دنیا در حوزه گازهای طبی در جهت دستیابی به بالاترین ضریب ایمنی اقدام به  معرفی و جایگزینی متد جدیدی از تامین و مصرف این گازها خصوصاً گاز اکسیژن در مراکز درمانی و بیمارستانی نموده که مزایای بسیار زیادی نسبت به روش‌های قبلی از جمله تامین در سیلندرهای تحت فشار و دستگاه‌های اکسیژن ساز دارد .

در این راستا این شرکت پترو تامین آرشام آماده تامین فاینانس مربوطه با دوره بازپرداخت طولانی مدت است و تامین محصول مصرفی در مدت قرارداد با بهینه ترین شرایط خواهد بود.

فهرست مطالب

پاسخگویی آنلاین به سولات شما

جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.